Wet toekomst pensioenen aangenomen door Eerste Kamer

Op dinsdagavond 30 mei heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Dit betekent dat de wet op 1 juli 2023 in werking treedt. Hoewel de overgangstermijn ruim lijkt – tot 1 januari 2028 – is deze periode hard nodig om alle pensioenregelingen grondig te controleren en alle werkgevers én hun medewerkers uitgebreid te informeren.

Geen pensioenregeling en de nieuwe pensioenwet

In de Pensioenwet is ook aandacht voor werknemers die geen pensioen opbouwen via hun werkgever. Naast het aanvalsplan dat uit het Pensioenakkoord is voortgekomen, zijn er ook afspraken in het wetsvoorstel opgenomen om de zogenaamde ‘witte vlek’ te verminderen.

Nieuwe pensioenwet in behandeling bij Eerste Kamer

In januari 2023 is de Wet toekomst pensioenen in de Eerste Kamer in behandeling genomen. In februari volgen deskundigenbijeenkomsten. Ook worden er schriftelijke vragen aan de regering gesteld. Naar verwachting zal in maart bekend worden hoe de behandeling van het wetsvoorstel wordt voortgezet.

seminar wet toekomst pensioenen - Insucare

Succesvol pensioen seminar 2022

Op 27 september vond het jaarlijkse pensioen seminar weer plaats. Na 2 corona jaren eindelijk weer live. In één middag hebben we zo’n 40 relaties van Vanbreda en Insucare samen bijgepraat over de laatste stand van zaken met betrekking tot de Wet toekomst pensioenen.

van pensioenakkoord naar nieuwe pensioenwet

Van Pensioenakkoord naar nieuwe Pensioenwet

Het is al weer even geleden dat het Pensioenakkoord werd gesloten. Nu is het aan het nieuwe kabinet om op basis van deze plannen de Pensioenwet aan te passen naar de Nieuwe Pensioenwet. Naar verwachting gebeurt dat dit voorjaar en gaan de nieuwe regels 1 januari 2023 in. Voor werkgevers verandert er veel. Het kost tijd om u goed voor te bereiden en de juiste keuzes te maken voor u en uw medewerkers. Hoe zat het ook al weer en waar moet u dan aan denken? We zetten het voor u op een rij.

Regels nabestaandenpensioen eenvoudiger

De huidige regels rondom het nabestaandenpensioen zijn ingewikkeld. Het is onwenselijk dat achterblijvende partners voor financiële verrassingen komen te staan bij overlijden. Daarom zijn in het Pensioenakkoord afspraken gemaakt om het nabestaandenpensioen eenvoudiger te maken en de financiële positie van nabestaanden in de Nieuwe Pensioenwet te verbeteren.

eenmalig pensioen opnemen

Eenmalig bedrag opnemen op pensioendatum

Pensioenregelingen bieden verschillende keuzemogelijkheden aan deelnemers. Denk aan deeltijdpensioen en het vervroegen of uitstellen van de pensioeningangsdatum. In het Pensioenakkoord is afgesproken dat daar in de Nieuwe Pensioenwet een mogelijkheid bij komt: het eenmalig laten uitbetalen van een bedrag.

Zes stappen naar een passende pensioenregeling

Eén op de tien werknemers bouwt geen aanvullend pensioen op bovenop de AOW. Om te voorkomen dat deze mensen er na hun pensionering financieel flink op achteruit gaan, is geenpensioen.nl gelanceerd door de SER. Met de presentatie van een stappenplan voor werkgevers, willen ze de totstandkoming van een pensioenregeling bevorderen en vereenvoudigen voor werkgevers.

HR beleid voor de oudere werknemer

HR beleid voor de oudere werknemer

In de praktijk zien we dat het Generatiepact vaak nog incidenteel wordt toegepast voor 60 plussers. De stap naar beleid moet worden gezet om voor te sorteren op de grotere groep vijftigers die er aan komt. Bovendien valt er ook voordeel te behalen voor de jongere werknemer. Wij delen graag de resultaten en aanbevelingen uit onderzoek naar het Generatiepact.

Pensioenakkoord: wat moet ik doen?

Wanneer moet ik mijn bestaande beschikbare premie regeling of middelloonregeling uiterlijk gaan herzien naar aanleiding van het pensioenakkoord? Hoe zorg je er als werkgever voor dat werknemers in de nieuwe overeenkomst een, naar verwachting, zelfde pensioenuitkering ontvangen zonder dat de kosten enorm stijgen?