Pensioenvergunning

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is de onafhankelijk gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. De AFM bevordert zorgvuldige financiële dienstverlening en ziet toe op een eerlijke en efficiënte werking van kapitaalmarkten. De AFM heeft in 2010 een onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van het pensioenadvies.

Van de onderzochte financieel dienstverleners scoorde 31% zeer slecht, 44% slecht, 19% matig en 6% redelijk in hun pensioenadvisering aan werkgevers. Dit heeft de AFM doen besluiten om Leidraden en een vergunningsstelsel te maken. Insucare omarmt de Leidraden vanaf het begin en is in het bezit van de WFT- pensioenvergunning. Wij mogen u dus daarom nu en zeker ook na 1 januari 2014 van dienst zijn. U kunt ons terugvinden op de site van de AFM, afm.nl/registers, door te zoeken in de registers op onze naam of vergunningsnummer 12002267.

Werkgeversvragen over de pensioenvergunning

  • Per wanneer is de pensioenvergunning verplicht? De WFT-pensioenvergunning is verplicht per 1 januari 2014.
  • Ik heb een pensioenverzekering bij een verzekeringmaatschappij via een assurantiekantoor. Moeten zij een WFT-pensioenvergunning hebben? Ja, een vergunning voor het verlenen van financiële diensten in pensioenverzekeringen is verplicht.
  • Wie informeert mij of mijn pensioenadviseur aan de vakbekwaamheidseisen voldoet? Uw pensioenadviseur of de verzekeringmaatschappij informeert u hierover.
  • Ik heb een pensioenverzekering rechtstreeks bij een verzekeringmaatschappij. Dan is toch alles geregeld? Ook een verzekeringmaatschappij dient aan de Leidraden van de AFM te voldoen. De verzekeringmaatschappij zal hiertoe aan u aanvullende vragen stellen. De beantwoording van deze vragen kan verstrekkende gevolgen voor u en uw personeel hebben. Advies is hierbij noodzakelijk.
  • Het kan dus zijn dat vanaf 1 januari 2014 mijn pensioenadviseur niet meer mijn pensioenzaken kan behandelen? Dat klopt! Als uw pensioenadviseur geen WFT-pensioenvergunning heeft, dan gaat de polis rechtstreeks naar het beheer van de verzekeringsmaatschappij. Indien u de verzekeringsmaatschappij om advies vraagt, hangt het ervan af of deze qua capaciteit in staat is de advisering volgens de Leidraden van de AFM vorm te geven. Insucare kan dit voor u oplossen.
  • Mijn pensioenadviseur heeft inderdaad aangegeven dat hij stopt met pensioen-advisering. Wat moet ik doen? Zoek een pensioenadviseur die bij u past! Insucare wil dit graag voor u zijn. De AFM heeft de brochure ‘Voorkom verrassingen, regel het pensioen voor uw werknemers verstandig’.
  • Het pensioen van mijn medewerkers is geregeld via een Pensioenfonds. Als u tevreden bent is dat fijn. Als u ontevreden bent, zijn er toch mogelijkheden om bij het pensioenfonds weg te gaan. Laat u door Insucare adviseren!
  • En als ik nou eens niks doe? Dit is geen optie vanwege de grote financiële risico’s. Omdat de Leidraden van de AFM gevolgd moeten worden, onderzoekt de verzekeringmaatschappij (dit doen zij ook niet voor niets) of de pensioenregeling bij u past. Hierbij wordt uw medewerking gevraagd. Dit kan ertoe leiden dat een verzekeringsmaatschappij moet constateren dat de benodigde informatie ontbreekt om te kunnen onderzoeken of uw huidige pensioenregeling nog bij u past. Indien daartoe aanleiding bestaat, kan het pensioencontract worden beëindigd. Let wel: de pensioenverplichtingen van de werkgever naar het personeel blijven bestaan! Actie is noodzakelijk!
  • Moet ik wel blij zijn met deze ontwikkelingen? ‘Nieuwe pensioenregelingen’ zijn toekomstgericht en sluiten beter aan bij de wensen en mogelijkheden van werkgever en werknemer. Door deze positieve ontwikkelingen laten wij de werkgever en werknemer zien dat een goede en haalbare pensioenvoorziening in de toekomst bereikbaar is. Insucare juicht een betere pensioenadvisering toe. Zorg voor verandering!

Insucare pensioenadvies op maat

Vraag uw pensioenadviseur van Insucare voor een passend pensioenadvies op maat gericht op uw bedrijf en of branche. Wij richten ons met pensioenadvies op de regio Eindhoven, Den Bosch, Tilburg, Breda en Nijmegen. Persoonlijk en dichtbij.