Wet toekomst pensioen in behandeling bij Eerste Kamer

In januari 2023 is de Wet toekomst pensioenen in de Eerste Kamer in behandeling genomen. In februari volgen deskundigenbijeenkomsten. Ook worden er schriftelijke vragen aan de regering gesteld. Naar verwachting zal in maart bekend worden hoe de behandeling van het wetsvoorstel wordt voortgezet.
Als de Eerste Kamer akkoord gaat met de Wet toekomst Pensioenen hebben werkgevers en pensioenuitvoerders 3,5 jaar de tijd om de pensioenregelingen aan te passen aan de nieuwe wetgeving.

Wat staat in de Wet toekomst Pensioenen?

De belangrijkste punten zijn:

  • Uitgangspunt is de beschikbare premie. De hoogte van de pensioenuitkering staat  vooraf niet vast, maar is afhankelijk van het beleggingsrendement. Pensioenfondsen gaan voor iedere deelnemer aan de pensioenregeling het persoonlijk deel van het gezamenlijke pensioenvermogen bij houden. Werkgevers die niet bij een Pensioenfonds zijn aangesloten hebben vaak al een beschikbare premieregeling.
  • De premie is een gelijk percentage voor alle leeftijden. In een nog nader te bepalen overgangsfase mogen huidige beschikbare premieregelingen met een leeftijdsafhankelijke premie worden voortgezet. Nieuwe medewerkers moeten echter in een nieuwe regeling ondergebracht worden, waardoor tijdelijk twee regelingen naast elkaar kunnen lopen. Ook kan er voor gekozen worden voor alle medewerkers een nieuwe regeling te treffen. Er zal een compensatieregeling getroffen voor de (oudere) medewerkers die hier nadeel van ondervinden.
  • Regels nabestaandenpensioen worden eenvoudiger.
  • Mogelijkheid om eenmalig een bedrag op te nemen op de pensioendatum.

Benieuwd wat de pensioenadviseur van Insucare voor u kan betekenen?
Bel 040 23 13 800 of vul het contactformulier in.

eenmalig pensioen opnemen

Eenmalig bedrag opnemen op pensioendatum

Pensioenregelingen bieden verschillende keuzemogelijkheden aan deelnemers. Denk aan deeltijdpensioen en het vervroegen of uitstellen van de pensioeningangsdatum. In het Pensioenakkoord is afgesproken dat daar in de Nieuwe Pensioenwet een mogelijkheid bij komt: het eenmalig laten uitbetalen van een bedrag.

Zes stappen naar een passende pensioenregeling

Eén op de tien werknemers bouwt geen aanvullend pensioen op bovenop de AOW. Om te voorkomen dat deze mensen er na hun pensionering financieel flink op achteruit gaan, is geenpensioen.nl gelanceerd door de SER. Met de presentatie van een stappenplan voor werkgevers, willen ze de totstandkoming van een pensioenregeling bevorderen en vereenvoudigen voor werkgevers.
HR beleid voor de oudere werknemer

HR beleid voor de oudere werknemer

In de praktijk zien we dat het Generatiepact vaak nog incidenteel wordt toegepast voor 60 plussers. De stap naar beleid moet worden gezet om voor te sorteren op de grotere groep vijftigers die er aan komt. Bovendien valt er ook voordeel te behalen voor de jongere werknemer. Wij delen graag de resultaten en aanbevelingen uit onderzoek naar het Generatiepact.

Arbo

Verzuim gaat over mensen die ziek zijn. Voor u als werkgever gaat het verder dan dat. Wij helpen u bij het vinden van een goede balans tussen mens en organisatie in de aanpak van ziekteverzuim, met zicht op de wettelijke kaders.

Inkomen

U waarborgt de continuïteit van uw organisatie. Ook uw medewerkers verdienen bescherming tegen onverwachte inkomensverliezen door arbeidsongeschiktheid. Wij bieden onafhankelijk advies over inkomensverzekeringen.

Zorg

Wij begrijpen dat de keuze van uw medewerkers voor een goede zorgverzekering ook voor u van belang is. Een collectieve zorgverzekering en onze persoonlijke ondersteuning voor uw medewerkers biedt uitkomst.

Pensioen

Met een pensioenregeling zorgt u, niet alleen nu maar ook later, voor uw medewerkers. De complexe materie maken wij toegankelijk. Wij begeleiden u van de analyse van uw wensen naar de inrichting van de best passende regeling.

Financieel inzicht

U wilt financieel fitte medewerkers. Wij helpen door persoonlijke begeleiding waarin we letterlijk laten zien hoe bestaande regelingen werken en vooral hoe de medewerker daar zelf invloed op uit kan oefenen.