In Nederland bestaat veel verwarring rondom het eigen risico en de eigen bijdrage in de zorgverzekering. Wat is het eigen risico? Wat is het verschil met de eigen bijdrage? En voor welke zorg geldt het eigen risico? Wij zetten het voor u op een rijtje zodat u vragen van werknemers kunt beantwoorden.

Eigen risico zorgverzekering

Het eigen risico is het bedrag dat u eerst zelf betaalt voordat u een vergoeding krijgt voor zorg. Dit eigen risico is wettelijk verplicht en voor 2017 vastgesteld op € 385,00. Daarnaast kan een verzekerde kiezen voor een vrijwillig extra risico van maximaal € 500,00. Mensen die gemiddeld weinig zorgkosten maken, kiezen vaak voor een hoger vrijwillig eigen risico, omdat zij dan minder zorgpremie betalen. Het eigen risico geldt voor vrijwel alle verzekerden en vormen van zorg, maar er zijn uitzonderingen.

Het eigen risico geldt niet voor:

  • Verzekerden jonger dan 18 jaar
  • Bezoek aan huisartsenpost of huisarts
    (m.u.v. bepaalde onderzoeken bij de huisarts)
  • Verloskundige zorg en kraamzorg
  • Aanvullende verzekeringen
  • Hulpmiddelen in bruikleen
  • Wijkverpleging
  • Ketenzorg

Snel contact opnemen?
Bel 040 23 13 800

Met een aanvullende verzekering kunt u zich verzekeren voor de eigen bijdrage van uw zorgkosten.

Eigen bijdrage zorgverzekering

Voor bepaalde vormen van zorg die uit de basisverzekering worden vergoed, heeft de overheid bepaald dat u een eigen bijdrage betaalt. De eigen bijdrage komt bovenop het eigen risico. In feite moet u, net als bij het eigen risico, eerst zelf een bedrag betalen voordat u voor deze zorg in aanmerking komt. In Nederland is een eigen bijdrage bedoeld voor onder andere; ziekenvervoer, orthopedische schoenen, hoortoestellen, kunstgebitten, overige hulpmiddelen, ziekenhuisbevalling (zonder medische noodzaak) en voor kraamzorg. De hoogte van de eigen bijdrage kan per jaar veranderen en is afhankelijk van de zorgsoort. Daarnaast hanteren verzekeraars voor bepaalde zorg een maximumvergoeding. Dit betekent dat de verzekeraar uw zorgkosten tot een bepaald bedrag vergoedt. Alle kosten die boven dit maximumbedrag uitkomen, moet u zelf betalen en is ook uw eigen bijdrage.

Aanvullend verzekeren voor de eigen bijdrage

Met een aanvullende verzekering kunt u zich verzekeren voor de eigen bijdrage van uw zorgkosten. Het is raadzaam om een schatting te maken van uw toekomstige zorgkosten en het deel dat u als eigen bijdrage moet betalen. Aan de hand hiervan kunt u bepalen of een aanvullende verzekering interessant voor u is.

Eerst eigen bijdrage en daarna eigen risico

Er zijn zorgvormen waarvoor zowel een eigen bijdrage als het eigen risico van toepassing is. Heeft u zorg gekregen waarvoor bovenop het eigen risico ook een eigen bijdrage geldt? Dan is voor u van toepassing:
1. U betaalt eerst de eigen bijdrage
2. Het bedrag dat overblijft valt vervolgens onder het verplicht eigen risico
3. Het bedrag dat daarna overblijft valt onder het extra vrijwillig eigen risico
4. Het bedrag dat dan overblijft betaalt de zorgverzekeraar
Insucare

Verzekerd zijn is meer dan het afsluiten van een polis

U sluit als werkgever een verzuimverzekering, omdat u de loonschade bij arbeidsongeschiktheid van een medewerker verzekerd wilt hebben. Heeft u er vervolgens over nagedacht hoe u zorgt dat ziekmeldingen tijdig bij de verzekeraar terecht komen? Ik deel een voorbeeld uit de praktijk en geef tips.
HR beleid voor de oudere werknemer

HR beleid voor de oudere werknemer

In de praktijk zien we dat het Generatiepact vaak nog incidenteel wordt toegepast voor 60 plussers. De stap naar beleid moet worden gezet om voor te sorteren op de grotere groep vijftigers die er aan komt. Bovendien valt er ook voordeel te behalen voor de jongere werknemer. Wij delen graag de resultaten en aanbevelingen uit onderzoek naar het Generatiepact.
Netto inkomen bij pensionering

Netto inkomen bij pensionering

Ik krijg als pensioenadviseur regelmatig vragen als: fijn die overzichten met bruto bedragen, maar wat is nu mijn netto inkomen? En als ik er dan voor kies om eerder met pensioen te gaan, wat wordt dan mijn netto inkomen? Toch is het vrij gemakkelijk om een antwoord te krijgen op deze vragen. Ik kan binnen een uur inzicht geven.

Arbo

Verzuim gaat over mensen die ziek zijn. Voor u als werkgever gaat het verder dan dat. Wij helpen u bij het vinden van een goede balans tussen mens en organisatie in de aanpak van ziekteverzuim, met zicht op de wettelijke kaders.

Inkomen

U waarborgt de continuïteit van uw organisatie. Ook uw medewerkers verdienen bescherming tegen onverwachte inkomensverliezen door arbeidsongeschiktheid. Wij bieden onafhankelijk advies over inkomensverzekeringen.

Zorg

Wij begrijpen dat de keuze van uw medewerkers voor een goede zorgverzekering ook voor u van belang is. Een collectieve zorgverzekering en onze persoonlijke ondersteuning voor uw medewerkers biedt uitkomst.