In Nederland bestaat veel verwarring rondom het eigen risico en de eigen bijdrage in de zorgverzekering. Wat is het eigen risico? Wat is het verschil met de eigen bijdrage? En voor welke zorg geldt het eigen risico? Wij zetten het voor u op een rijtje zodat u vragen van werknemers kunt beantwoorden.

Eigen risico zorgverzekering

Het eigen risico is het bedrag dat u eerst zelf betaalt voordat u een vergoeding krijgt voor zorg. Dit eigen risico is wettelijk verplicht en voor 2017 vastgesteld op € 385,00. Daarnaast kan een verzekerde kiezen voor een vrijwillig extra risico van maximaal € 500,00. Mensen die gemiddeld weinig zorgkosten maken, kiezen vaak voor een hoger vrijwillig eigen risico, omdat zij dan minder zorgpremie betalen. Het eigen risico geldt voor vrijwel alle verzekerden en vormen van zorg, maar er zijn uitzonderingen.

Het eigen risico geldt niet voor:

  • Verzekerden jonger dan 18 jaar
  • Bezoek aan huisartsenpost of huisarts
    (m.u.v. bepaalde onderzoeken bij de huisarts)
  • Verloskundige zorg en kraamzorg
  • Aanvullende verzekeringen
  • Hulpmiddelen in bruikleen
  • Wijkverpleging
  • Ketenzorg

Snel contact opnemen?
Bel 040 23 13 800

Met een aanvullende verzekering kunt u zich verzekeren voor de eigen bijdrage van uw zorgkosten.

Eigen bijdrage zorgverzekering

Voor bepaalde vormen van zorg die uit de basisverzekering worden vergoed, heeft de overheid bepaald dat u een eigen bijdrage betaalt. De eigen bijdrage komt bovenop het eigen risico. In feite moet u, net als bij het eigen risico, eerst zelf een bedrag betalen voordat u voor deze zorg in aanmerking komt. In Nederland is een eigen bijdrage bedoeld voor onder andere; ziekenvervoer, orthopedische schoenen, hoortoestellen, kunstgebitten, overige hulpmiddelen, ziekenhuisbevalling (zonder medische noodzaak) en voor kraamzorg. De hoogte van de eigen bijdrage kan per jaar veranderen en is afhankelijk van de zorgsoort. Daarnaast hanteren verzekeraars voor bepaalde zorg een maximumvergoeding. Dit betekent dat de verzekeraar uw zorgkosten tot een bepaald bedrag vergoedt. Alle kosten die boven dit maximumbedrag uitkomen, moet u zelf betalen en is ook uw eigen bijdrage.

Aanvullend verzekeren voor de eigen bijdrage

Met een aanvullende verzekering kunt u zich verzekeren voor de eigen bijdrage van uw zorgkosten. Het is raadzaam om een schatting te maken van uw toekomstige zorgkosten en het deel dat u als eigen bijdrage moet betalen. Aan de hand hiervan kunt u bepalen of een aanvullende verzekering interessant voor u is.

Eerst eigen bijdrage en daarna eigen risico

Er zijn zorgvormen waarvoor zowel een eigen bijdrage als het eigen risico van toepassing is. Heeft u zorg gekregen waarvoor bovenop het eigen risico ook een eigen bijdrage geldt? Dan is voor u van toepassing:
1. U betaalt eerst de eigen bijdrage
2. Het bedrag dat overblijft valt vervolgens onder het verplicht eigen risico
3. Het bedrag dat daarna overblijft valt onder het extra vrijwillig eigen risico
4. Het bedrag dat dan overblijft betaalt de zorgverzekeraar

Collectieve zorgverzekering aanbod 2022

Gezondheid en vitaliteit hebben ieders aandacht in de huidige omstandigheden. Dit geldt ook voor u als werkgever, want in veel bedrijven is het verzuim opgelopen. Met een collectieve zorgverzekering kunt u het verschil maken voor uw organisatie. En nu is het moment te bepalen wat er eind van het jaar te kiezen valt voor uw medewerkers.
Communicatie over de WIA verzekering

Medewerkers worden niet volledig geïnformeerd door de WIA verzekeraar

Als werkgever wilt u dat uw medewerkers op de hoogte zijn van de uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden die u voor hen heeft getroffen. Laat u dit aan de verzekeraar over?

Pensioencommunicatie tussen werkgever en werknemer

De meeste mensen beginnen niet met veel plezier aan het opbouwen van vermogen voor later. Mogelijkheden pensioen op te bouwen worden daarom niet optimaal benut door uw medewerkers. De werking van ons brein verklaart dit. Wat kunt u als werkgever en ik als pensioenadviseur hier aan doen? Hoe maken we pensioen de moeite waard?

Arbo

Verzuim gaat over mensen die ziek zijn. Voor u als werkgever gaat het verder dan dat. Wij helpen u bij het vinden van een goede balans tussen mens en organisatie in de aanpak van ziekteverzuim, met zicht op de wettelijke kaders.

Inkomen

U waarborgt de continuïteit van uw organisatie. Ook uw medewerkers verdienen bescherming tegen onverwachte inkomensverliezen door arbeidsongeschiktheid. Wij bieden onafhankelijk advies over inkomensverzekeringen.

Zorg

Wij begrijpen dat de keuze van uw medewerkers voor een goede zorgverzekering ook voor u van belang is. Een collectieve zorgverzekering en onze persoonlijke ondersteuning voor uw medewerkers biedt uitkomst.