Update 14-01-2021

U heeft ongetwijfeld meegekregen dat er in 2019 na jarenlange onderhandelingen een Pensioenakkoord is gesloten. Er ligt nu een voorstel voor de Wet toekomst pensioenen. De beoogde ingangsdatum van het nieuwe pensioenstelsel is nog steeds 01-01-2022. Hoewel nog niet duidelijk is of deze deadline wordt gehaald is het van groot belang dat u als werkgever tijdig anticipeert op de toekomstige veranderingen.

Waar moet u nu al rekening mee houden?

De gevolgen voor de pensioenregeling die u uw medewerkers aanbiedt kunnen groot zijn. Dit geldt zowel voor werkgevers met een beschikbare premieregeling als met een middelloonregeling. In beide regelingen stijgt de pensioenpremie naarmate de medewerker ouder wordt. In het nieuwe pensioenstelsel zal er sprake zijn van een gelijkblijvend premiepercentage voor iedereen.

Gevolgen pensioenakkoord

Snel contact opnemen?
Bel 040 23 13 800

Uw oudere medewerkers gaan in premiepercentage omlaag. Deze groep medewerkers zal van u als werkgever financiële compensatie verlangen.

Het in het wetsvoorstel opgenomen maximale premiepercentage is 30%. U bent als werkgever vrij om onder deze grens een gelijkblijvend percentage te kiezen. In de bovenstaande grafiek is als voorbeeld een gelijkblijvend premiepercentage van 17% gehanteerd. Zoals u kunt zien zijn de gevolgen groot.

Voor uw jonge medewerkers (< 50 jaar) stijgen de premiekosten fors. Zij gaan over naar een premiepercentage van 17%. Uw oudere medewerkers gaan in premiepercentage omlaag. Deze groep medewerkers zal van u als werkgever een financiële compensatie verlangen. Afhankelijk van de leeftijdsopbouw van uw deelnemersbestand kunnen de financiële gevolgen groot zijn.

Hoewel de definitieve wettekst nog moet worden vastgesteld is het verstandig om te anticiperen op de verwachte wijzigingen. Neem alle stakeholders (medewerkers, een OR en eventuele aandeelhouders) tijdig mee in de voorbereiding naar het nieuwe pensioenstelsel.

Heeft u hulp nodig?

Wij gaan graag met u in gesprek hoe u uw personeelsbeleid kunt vormgeven en brengen in kaart wat de financiële gevolgen zijn.

Overlijden werknemer

U wordt er niet graag mee geconfronteerd maar er bestaat natuurlijk een kans dat een van uw werknemers komt te overlijden. Op zo’n moment wilt u vanzelfsprekend dat de achterblijvende partner en eventuele kinderen financieel goed achterblijven. De pensioenen en eventuele andere uitkeringen moeten vlekkeloos tot uitkering komen.

Eigen risico en eigen bijdrage, wat is het verschil?

In Nederland bestaat veel verwarring rondom het eigen risico en de eigen bijdrage in de zorgverzekering. Wat is het eigen risico? Wat is het verschil met de eigen bijdrage? En voor welke zorg geldt het eigen risico? Wij zetten het voor u op een rij zodat u vragen van werknemers kunt beantwoorden.

Zorg dat je de mantelzorgers kent!

Steeds meer medewerkers verlenen mantelzorg. Wij geven 4 tips voor zorgvriendelijk beleid binnen uw organisatie. Een zorgvriendelijk personeelsbeleid draagt bij aan een goede werk/ privé balans voor de werknemer. En dat heeft een positief effect op de vitaliteit, betrokkenheid en productiviteit.

Inkomen

U waarborgt de continuïteit van uw organisatie. Ook uw medewerkers verdienen bescherming tegen onverwachte inkomensverliezen door arbeidsongeschiktheid. Wij bieden onafhankelijk advies over inkomensverzekeringen.

Zorg

Wij begrijpen dat de keuze van uw medewerkers voor een goede zorgverzekering ook voor u van belang is. Een collectieve zorgverzekering en onze persoonlijke ondersteuning voor uw medewerkers biedt uitkomst.

Pensioen

Met een pensioenregeling zorgt u, niet alleen nu maar ook later, voor uw medewerkers. De complexe materie maken wij toegankelijk. Wij begeleiden u van de analyse van uw wensen naar de inrichting van de best passende regeling.