No-riskpolis: vraag tijdig de ziektewet uitkering aan

Een no-riskpolis maakt het voor werkgevers aantrekkelijker om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Als de medewerker namelijk ziek wordt, dan kan de werkgever financiële compensatie krijgen via de Ziektewet op basis van een no-riskpolis. Dit geldt voor medewerkers die u in dienst neemt met een WAO, WIA of Wajong uitkering. Maar ook voor medewerkers die na toekenning van een WGA uitkering in dienst blijven. Naast deze Ziektewet compensatie, wordt een eventuele WGA uitkering ook niet doorbelast in de premie werkhervattingskas. Ook wanneer u eigenrisicodrager bent voor de WGA worden de kosten niet voor uw rekening. Een hoop financiële voordelen dus voor u als werkgever.

In de praktijk zien we echter vaak dat deze compensatie via de Ziektewet niet of niet tijdig wordt geclaimd bij het UWV door de werkgever. Vaak is bij de werkgever en werknemer niet bekend dat er gebruik gemaakt kan worden van deze regeling. Werkgevers lopen hierdoor geld mis. Nu kan de claim achteraf alsnog worden ingediend, maar hier gaat mogelijk iets in wijzigen.

Ziekmelden bij het UWV binnen 6 weken

Als werkgever dient u binnen 6 weken de ziekmelding bij het UWV door te geven in het geval van een no-riskpolis. Bent u niet op tijd, dan ontvangt u een boete. Ook wanneer de werknemer weer aan de slag gaat, moet u dit binnen 2 dagen door geven aan het UWV. Zo voorkomt u onnodige boetes.

Snel contact opnemen?
Bel 040 23 13 800

Belang van overlijdensrisicoverzekering

Voorstel wetswijziging no-riskpolis

Wordt de Ziektewet uitkering voor de 104 weken niet geclaimd, dan kan bij de controle van de beschikking werkhervattingskas of bij behandeling van het dossier door de eigenrisicodrager WGA alsnog naar voren komen dat een medewerker onder de no-riskpolis valt. Om de premie niet doorbelast te krijgen, of om de WGA lasten als eigenrisicodrager niet te hoeven dragen, wordt steeds vaker de claim alsnog bij het UWV ingediend.

Er ligt nu een voorstel voor een wetswijziging om deze claims af te kunnen wijzen. Is de Ziektewet niet tot uitkering gekomen in de 104 weken, dan draagt werkgever – via het publieke stelsel of als eigenrisicodrager – de WGA lasten. Een te late claim tijdens de 104 weken blijft met terugwerkende kracht tot ten hoogste 1 jaar wel toegekend worden.

Wat te doen?

Of het wetsvoorstel er door komt, is nog niet met zekerheid te zeggen. Desalniettemin is het van belang in kaart te brengen of (nieuwe) medewerkers onder de no-riskpolis vallen. Dit kunt u doen vanaf het moment dat de medewerker minimaal twee maanden in dienst is. Meer informatie over de no-riskpolis of hulp bij het in kaart brengen van de no-risk situatie? Vraag de specialisten van Insucare om advies!

Insucare wordt Vanbreda Risk & Benefits

Vanaf 1 november gaat Insucare verder onder de naam Vanbreda Risk & Benefits. En dat is niet het enige. Vanaf deze zelfde datum verhuizen wij naar een nieuw kantoor in Eindhoven. Wijnand vertelt u graag meer.
Seminar Pensioen

Seminar Goed Werkgeverschap en Duurzame Inzetbaarheid

Goed nieuws! Het jaarlijkse seminar dat wij organiseren samen met onze collega’s van Vanbreda Risk Benefits staat voor de deur. Dit keer met focus op goed werkgeverschap en duurzame inzetbaarheid. Ontdek hoe u de balans vindt tussen uw belang als werkgever en dat van uw team. Laat u inspireren op 26 september 2023!

Aansprakelijkheid bij ongevallen en schade

Volgens de meest recente cijfers worden jaarlijks 196.000 medewerkers slachtoffer van één of meerdere ongevallen tijdens het werk. Bij de helft leidde het bedrijfsongeval tot ten minste één dag verzuim (bron: cbs). Raakt uw medewerker door een ongeval tijdens het werk (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt? Dan kan hij/zij u als werkgever aansprakelijk stellen. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven kunt u dit risico afdekken.

Arbo

Verzuim gaat over mensen die ziek zijn. Voor u als werkgever gaat het verder dan dat. Wij helpen u bij het vinden van een goede balans tussen mens en organisatie in de aanpak van ziekteverzuim, met zicht op de wettelijke kaders.

Inkomen

U waarborgt de continuïteit van uw organisatie. Ook uw medewerkers verdienen bescherming tegen onverwachte inkomensverliezen door arbeidsongeschiktheid. Wij bieden onafhankelijk advies over inkomensverzekeringen.

Risk

Verandering is er altijd en overal, net zoals risico’s die impact hebben op uw bedrijfscontinuïteit en uw medewerkers. Als werkgever bent u zich hiervan bewust. Veranderingen brengen nieuwe uitdagingen en kansen, maar hieraan zijn ook risico’s verbonden.

Zorg

Wij begrijpen dat de keuze van uw medewerkers voor een goede zorgverzekering ook voor u van belang is. Een collectieve zorgverzekering en onze persoonlijke ondersteuning voor uw medewerkers biedt uitkomst.

Pensioen

Met een pensioenregeling zorgt u, niet alleen nu maar ook later, voor uw medewerkers. De complexe materie maken wij toegankelijk. Wij begeleiden u van de analyse van uw wensen naar de inrichting van de best passende regeling.

Financieel inzicht

U wilt financieel fitte medewerkers. Wij helpen door persoonlijke begeleiding waarin we letterlijk laten zien hoe bestaande regelingen werken en vooral hoe de medewerker daar zelf invloed op uit kan oefenen.