Op 16 december 2020 heeft het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid het wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen online gezet. Op basis van het wetsvoorstel is de uiterlijke datum voor herziening 1 januari 2026. Dit is niet alleen van toepassing voor bestaande premieovereenkomsten (beschikbare premieregeling) maar ook voor uitkeringsovereenkomsten (middelloonregelingen).

Voor op 31 december 2021 bestaande uitkeringsovereenkomsten is de einddatum van de uitvoeringsovereenkomst het voor de hand liggende moment om de overeenkomst aan te passen. Op dat moment zijn er drie opties:

  1. De huidige regeling verlengen tot uiterlijk 1 januari 2026.
    Vanaf die datum is het niet meer mogelijk de uitkeringsovereenkomst voor te zetten. Er moet dus uiterlijk op 1 januari 2026 een premieovereenkomst met een gelijkblijvende premie worden gesloten en alle werknemers gaan op dat moment over naar de nieuwe regeling.
  2. Vanaf de einddatum van de uitvoeringsovereenkomst een premieovereenkomst met een stijgende premie sluiten.
    Werknemers die indienst komen vóór 01-01-2026 kunnen ook na deze datum blijven deelnemen aan deze premieovereenkomst met een stijgende premie. Met ingang van 1 januari 2026 moet er een tweede premieovereenkomst worden gesloten met een gelijkblijvende premie. Werknemers die na 01-01-2026 indienst treden moeten gaan deelnemen aan deze nieuwe overeenkomst.
  3. Vanaf de einddatum van de uitvoeringsovereenkomst een premieovereenkomst met een gelijkblijvende premie sluiten.
    Alle werknemers gaan vanaf dat moment deelnemen aan deze nieuwe overeenkomst.

Snel contact opnemen?
Bel 040 23 13 800

Hoe zorg je er voor dat werknemers in de nieuwe overeenkomst een, naar verwachting, zelfde pensioenuitkering ontvangen zonder dat de kosten enorm stijgen?

Hoe bepaal je het premiepercentage?

Als het moment van aanpassing bekend is komt, denk ik, de belangrijkste vraag: welke premiepercentage wordt gebruikt in de nieuwe overeenkomst? Het kiezen van het best passende percentage is niet zo makkelijk. Hoe zorg je er als werkgever voor dat werknemers in de nieuwe overeenkomst een, naar verwachting, zelfde pensioenuitkering ontvangen zonder dat de kosten enorm stijgen.

Wij rekenen het uit!

Gelukkig kan ik hierbij helpen. Ik kan een berekening maken van zowel de te verwachten kosten als de verwachte uitkeringen. Daarbij kan ook rekening worden gehouden met de verwachte ontwikkeling in het personeelsbestand. Deze berekeningen kunnen worden gebruikt ter onderbouwing van het nieuwe premiepercentage bij het overleg met de OR, maar ook bij het informeren van de individuele werknemers over de wijziging van de pensioenregeling.

Aanpassing nabestaandenpensioen

In het wetsvoorstel wordt ook een standaardisering van het nabestaandenpensioen verwerkt. De hoogte van de dekking voor het partner- en wezenpensioen wordt een percentage van het pensioengevend salaris. Dus niet meer afhankelijk van het aantal dienstjaren en zonder rekening te houden met een franchise.

Wordt gekozen voor optie 1 of 2, dan ligt het voor de hand de standaardisering voor de huidige regeling door te voeren op de einddatum van de huidige uitvoeringsovereenkomst.

Zorg dat je de mantelzorgers kent!

Steeds meer medewerkers verlenen mantelzorg. Wij geven 4 tips voor zorgvriendelijk beleid binnen uw organisatie. Een zorgvriendelijk personeelsbeleid draagt bij aan een goede werk/ privé balans voor de werknemer. En dat heeft een positief effect op de vitaliteit, betrokkenheid en productiviteit.

Pensioen en WW uitkering

Na uitdiensttreding stopt de opbouw van pensioen. Om de gevolgen te bepalen voor het nabestaandenpensioen is het van belang om te weten of het een pensioenvoorziening op opbouwbasis betreft of op risicobasis.

Onderzoek Eigenrisicodragerschap noodzakelijk of niet?

Een uitgebreide inventarisatie is absoluut noodzakelijk om tot een goed advies te komen. Het is het interessant om naast de cijfermatige kant ook de sociale en beleidsmatige kant te bekijken. Belangrijk is dat alle risico’s in kaart zijn gebracht en er een goed beeld ontstaat van de cultuur en het verzuimbeleid binnen de onderneming.

Arbo

Verzuim gaat over mensen die ziek zijn. Voor u als werkgever gaat het verder dan dat. Wij helpen u bij het vinden van een goede balans tussen mens en organisatie in de aanpak van ziekteverzuim, met zicht op de wettelijke kaders.

Inkomen

U waarborgt de continuïteit van uw organisatie. Ook uw medewerkers verdienen bescherming tegen onverwachte inkomensverliezen door arbeidsongeschiktheid. Wij bieden onafhankelijk advies over inkomensverzekeringen.

Risk

Verandering is er altijd en overal, net zoals risico’s die impact hebben op uw bedrijfscontinuïteit en uw medewerkers. Als werkgever bent u zich hiervan bewust. Veranderingen brengen nieuwe uitdagingen en kansen, maar hieraan zijn ook risico’s verbonden.

Zorg

Wij begrijpen dat de keuze van uw medewerkers voor een goede zorgverzekering ook voor u van belang is. Een collectieve zorgverzekering en onze persoonlijke ondersteuning voor uw medewerkers biedt uitkomst.

Pensioen

Met een pensioenregeling zorgt u, niet alleen nu maar ook later, voor uw medewerkers. De complexe materie maken wij toegankelijk. Wij begeleiden u van de analyse van uw wensen naar de inrichting van de best passende regeling.

Financieel inzicht

U wilt financieel fitte medewerkers. Wij helpen door persoonlijke begeleiding waarin we letterlijk laten zien hoe bestaande regelingen werken en vooral hoe de medewerker daar zelf invloed op uit kan oefenen.