Als werkgever of HR professional komt u vast wel eens voor het gegeven te staan dat u afscheid moet nemen van een werknemer die vervolgens een WW-uitkering gaat ontvangen. Maar wat gebeurt er dan met het pensioen van uw ex-werknemer? Weet u welke gevolgen het heeft voor de pensioenvoorziening die u aanbiedt wanneer iemand in de WW terecht komt? Maar ook wanneer u een nieuwe werknemer aanneemt? Insucare heeft dit voor u op een rijtje gezet.

Opgebouwd ouderdomspensioen

Na uitdiensttreding stopt de opbouw van pensioen. Reeds opgebouwde pensioenaanspraken blijven behouden. Deze aanspraken kunnen bijvoorbeeld worden overgedragen naar de pensioenregeling bij de volgende werkgever. Wanneer geen gebruik gemaakt wordt van waardeoverdracht mag de verzekeraar een klein pensioen afkopen. De waarde van de pensioenvoorziening wordt dan door de verzekeraar uitgekeerd. Een klein pensioen is niet groter dan de minimale afkoopgrens van € 465,94 (2016). Afkoop mag 2 jaar na uitdiensttreding plaatsvinden. Zodra het afkoopbedrag wordt uitgekeerd vervalt het recht op pensioen.

Snel contact opnemen?
Bel 040 23 13 800

Het nabestaandenpensioen op risicobasis is een verzekering die vervalt zodra het dienstverband eindigt.

Ik bouw geen pensioen op bij mijn werkgever

Nabestaanden pensioen

Het nabestaandenpensioen voorziet in een stukje inkomen voor de partner (partnerpensioen) en eventueel kinderen (wezenpensioen) na het overlijden van uw ex-werknemer. De opbouw van nabestaandenpensioen stopt zodra de arbeidsovereenkomst is beëindigd. Om de gevolgen van uitdiensttreding te bepalen voor het nabestaandenpensioen is het van belang om te weten of het een pensioenvoorziening op opbouwbasis betreft of op risicobasis.

  • Nabestaandenpensioen op opbouwbasis
    Bij nabestaandenpensioen op opbouwbasis blijft na uitdiensttreding de waarde van de pensioenvoorziening premievrij staan. Deze waarde blijft verzekerd en komt tot uitkering zodra de persoon in kwestie overlijdt als deze een partner heeft en/of kinderen die hier recht op hebben.
  • Nabestaandenpensioen op risicobasis
    Steeds meer werkgevers voorzien in een nabestaandenpensioen op risicobasis. Hoeveel nabestaandenpensioen verzekerd is hangt onder andere af van het aantal dienstjaren dat de ex-werknemer heeft gewerkt. Het nabestaandenpensioen op risicobasis is een verzekering die vervalt zodra het dienstverband eindigt of wanneer de persoon in kwestie met pensioen gaat. Op de pensioendatum krijgt deze persoon de mogelijkheid om met de pensioenvoorziening een partnerpensioen aan te kopen. Bij uitdiensttreding vervallen verzekeringen op risicobasis, ook het eventuele ANW-hiaatpensioen. Als het nabestaandenpensioen op risicobasis is verzekerd vervalt dus de pensioenvoorziening voor de partner en kinderen. In de Pensioenwet is geregeld dat deze verzekering wordt voortgezet als en zolang men een WW-uitkering ontvangt.

Heeft uw ex-werknemer een nieuwe werkgever?

Dan is het altijd goed om na te gaan of waardeoverdracht interessant is. Mocht de ex-werknemer bij de oude werkgever een nabestaandenpensioen op risicobasis hebben, dan kan waardeoverdracht verstandig zijn. De dienstjaren die men bij de vorige werkgever heeft opgebouwd kunnen namelijk worden meegenomen naar een nieuwe werkgever. Hierdoor stijgt de hoogte van het nabestaandenpensioen. Ook als het nabestaandenpensioen niet op risicobasis was kan waardeoverdracht interessant zijn.

Melding op de Collectieve Ongevallenverzekering

Werkgevers vergeten vaak om een ongeval te melden bij de collectieve ongevallenverzekering. Daarom attenderen de inkomensspecialisten van Insucare en de casemanagers van ArboTeam werkgevers erop om dit te doen bij een ziekmelding. Onlangs heeft dit zelfs geleid tot een uitkering van ruim € 20.000 aan een medewerker van een klant, vanwege blijvende invaliditeit. Dit ondanks een te late melding.

Geen pensioenregeling en de nieuwe pensioenwet

In de Pensioenwet is ook aandacht voor werknemers die geen pensioen opbouwen via hun werkgever. Naast het aanvalsplan dat uit het Pensioenakkoord is voortgekomen, zijn er ook afspraken in het wetsvoorstel opgenomen om de zogenaamde 'witte vlek' te verminderen.

WIA-administratie nog belangrijker

De aanpassing van de WIA-beoordeling voor 60-plussers maakt het nog belangrijker om een goede WIA-administratie bij te houden. Dit maakt de controle van de beschikking Werkhervattingskas in de toekomst een stuk eenvoudiger.

Inkomen

U waarborgt de continuïteit van uw organisatie. Ook uw medewerkers verdienen bescherming tegen onverwachte inkomensverliezen door arbeidsongeschiktheid. Wij bieden onafhankelijk advies over inkomensverzekeringen.

Pensioen

Met een pensioenregeling zorgt u, niet alleen nu maar ook later, voor uw medewerkers. De complexe materie maken wij toegankelijk. Wij begeleiden u van de analyse van uw wensen naar de inrichting van de best passende regeling.

Financieel inzicht

U wilt financieel fitte medewerkers. Wij helpen door persoonlijke begeleiding waarin we letterlijk laten zien hoe bestaande regelingen werken en vooral hoe de medewerker daar zelf invloed op uit kan oefenen.