Overlijdensuitkering door werkgever

De werknemersverzekeringen Ziektewet, Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen en de Werkloosheidswet kennen alle een overlijdensuitkering. De bedoeling hiervan is dat de partner die achterblijft met deze overlijdensuitkering een kleine periode krijgt om te wennen aan de nieuw ontstane financiële toestand. De overlijdensuitkering wordt betaald aan de echtgenoot, of als die er niet is, aan de eventuele minderjarige kinderen. Deze wettelijke uitkering heeft de hoogte van een maanduitkering. Is er voor u een overlijdensuitkering geregeld door uw werkgever?


Hoogte overlijdensuitkering

Als een werknemer overlijdt die niet in een uitkeringssituatie verkeert, maar op basis van een arbeidsovereenkomst aan de slag was, dan neemt de werkgever de overlijdensuitkering op zich. De arbeidsovereenkomst eindigt als een werknemer is overleden en de nabestaande ontvangt van de werkgever een overlijdensuitkering. De hoogte van de overlijdensuitkering is het maandloon van de werknemer op het moment van overlijden. Het komt ook voor dat een CAO een hogere uitkering vaststelt. Deze is doorgaans echter niet hoger dan drie maandsalarissen, omdat over het meerdere dan belasting en premies ingehouden moeten worden. Als er vanuit de sociale verzekeringen ook een overlijdensuitkering van toepassing is, dan mag de werkgever de hoogte daarvan in mindering brengen op de door hem verschuldigde uitkering.

Snel contact opnemen?
Bel 040 23 13 800

Verzuimverzekering

Werkgevers die een verzuimverzekering hebben afgesloten, kunnen de overlijdensuitkering normaal gesproken claimen op die polis. Wel is deze dan zo goed als altijd gemaximeerd op de wettelijk verplichte uitkering van één maand. Het kan ook zijn dat een overlijdensuitkering van een werknemer die recht had op een WGA uitkering, wordt toegerekend aan een (ex)werkgever. Hier geldt dat, als deze werkgever eigenrisicodrager is voor de WGA, hij de overlijdensuitkering meestal kan claimen op de WGA eigenrisicodragers verzekering.

Financieel inzicht

Overlijden van een partner leidt tot een nieuwe financiële situatie. Er moet veel geregeld worden. U kunt de nabestaanden van uw medewerker hierin ontlasten door een gesprek aan te bieden met een adviseur van Insucare. Met dit gesprek geven wij de werknemer financieel inzicht. Wij nemen de regelingen door en geven financieel inzicht in de nieuwe situatie. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

Pensioen en WW uitkering

Na uitdiensttreding stopt de opbouw van pensioen. Om de gevolgen te bepalen voor het nabestaandenpensioen is het van belang om te weten of het een pensioenvoorziening op opbouwbasis betreft of op risicobasis.

Onderzoek Eigenrisicodragerschap noodzakelijk of niet?

Een uitgebreide inventarisatie is absoluut noodzakelijk om tot een goed advies te komen. Het is het interessant om naast de cijfermatige kant ook de sociale en beleidsmatige kant te bekijken. Belangrijk is dat alle risico’s in kaart zijn gebracht en er een goed beeld ontstaat van de cultuur en het verzuimbeleid binnen de onderneming.

Met een arbeidsbeperking toch aan het werk?

Werkgevers en de overheid moeten ervoor zorgen dat er vóór 2026 stapsgewijs 125.000 banen extra bijkomen voor mensen met een arbeidsbeperking. De Participatiewet is er om zoveel mogelijk mensen met een beperking werk te laten vinden bij een gewone werkgever.

Arbo

Verzuim gaat over mensen die ziek zijn. Voor u als werkgever gaat het verder dan dat. Wij helpen u bij het vinden van een goede balans tussen mens en organisatie in de aanpak van ziekteverzuim, met zicht op de wettelijke kaders.

Inkomen

U waarborgt de continuïteit van uw organisatie. Ook uw medewerkers verdienen bescherming tegen onverwachte inkomensverliezen door arbeidsongeschiktheid. Wij bieden onafhankelijk advies over inkomensverzekeringen.

Financieel inzicht

U wilt financieel fitte medewerkers. Wij helpen door persoonlijke begeleiding waarin we letterlijk laten zien hoe bestaande regelingen werken en vooral hoe de medewerker daar zelf invloed op uit kan oefenen.