Zo bespaart u op uw eigen risico

Krijgt u zorg uit de basisverzekering, dan betaalt u de eerste € 385 aan zorgkosten zelf. Dat is het verplicht eigen risico dat voor iedereen geldt. Toch kunt u op een eenvoudige manier kosten besparen op uw eigen risico. Een paar tips:

Medicijnen

Minder vaak medicijnen halen bij de apotheek kan een besparing opleveren. Haalt u uw medicijnen met een herhaalrecept? Dan betaalt u elke keer voor de dienstverlening van de apotheek. Dit kost gemiddeld € 6,00 per recept. Medicijnen die u voor langere tijd gebruikt, zoals bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers, kunt u vaak voor 3 maanden in één keer ophalen. Zo bespaart u niet alleen kosten, maar hoeft u ook minder vaak naar de apotheek. Bespreek met uw (huis)arts of apotheker uw mogelijkheden.

Zorg huisarts in plaats van het ziekenhuis

Wist u dat de meeste huisartsen ook kleine ingrepen uitvoeren? Denk hierbij aan het verwijderen van een moedervlek, vetbult of verstopte talgklier. De behandeling bij de huisarts valt niet onder uw eigen risico, en u hoeft geen afspraak te maken met een specialist. De besparing kan wel oplopen tot meer dan € 200,00. Bespreek de mogelijkheden met uw huisarts.

Kies bewust uw zorgverlener voor onderzoeken

Verwijst uw huisarts u door voor een onderzoek? Bespreek dan de mogelijkheden om te kiezen tussen verschillende ziekenhuizen. De kosten voor een MRI-scan of CT -scan kunnen namelijk per ziekenhuis verschillen. Het loont de moeite om een vergelijking te maken.

Huisartsenpost in plaats van ziekenhuis

Voor hulp buiten de kantooruren van uw huisarts kunt u bij de huisartsenpost terecht. Een bezoek aan de spoedeisende hulp in het ziekenhuis valt onder uw eigen risico, de huisartsenpost niet. Zo bespaart u al snel meer dan € 150,00.
Is er sprake van een levensbedreigende situatie? Dan belt u natuurlijk meteen alarmnummer 112.

Belangrijk om te weten

  • Bespreek de mogelijkheden die wij in deze tips geven altijd met uw huisarts, apotheker of specialist.
  • Stel noodzakelijk zorggebruik niet uit en overleg altijd met uw zorgverlener over de mogelijkheden.
  • Wilt u minder vaak uw medicijnen ophalen? Dan moet het herhaalrecept mogelijk door uw zorgverlener worden aangepast. In sommige gevallen is aanpassing niet mogelijk. Bijvoorbeeld als het in het belang is van uw gezondheid.
  • Voert uw eigen huisarts de kleine ingreep niet uit? Dan kan hij u verwijzen naar een collega-huisarts.
  • Heeft u een verwijsbrief voor een scan gekregen? En wilt u ergens anders naar toe? Overleg dan met uw huisarts of een ander ziekenhuis voor u geschikt is en vraag een nieuwe verwijsbrief.

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op, ook wanneer wij kunnen ondersteunen in de informatievoorziening richting uw werknemers.