Gaat u op vakantie? Check uw zorgverzekering

Natuurlijk rekent u op een zorgeloze vakantie. Toch kan er altijd iets gebeuren, waardoor u zich plotseling terugvindt op de spoedeisende hulp. Gebeurt dat in Nederland, dan weet u dat de kosten onder aftrek van het eigen risico worden vergoed door uw zorgverzekering. Maar in het buitenland is dit vaak niet zo vanzelfsprekend.

Standaard dekking vanuit uw zorgverzekering

De basisverzekering vergoedt de kosten voor spoedeisende hulp in het buitenland. Het is wel goed om te weten dat dit tot het maximaal in Nederland geldende tarief is. Is de behandeling in het buitenland duurder dan in Nederland? Dan betaalt u zelf de extra kosten. Daarnaast worden kosten voor spoedeisende hulp die voortvloeien uit risicovolle sporten vaak niet  (volledig) vergoed.

Extra verzekeren is mogelijk

Denkt u dat het Nederlandse tarief niet voldoende is? Of neemt u liever het zekere voor het onzekere? Dan kunt u zich extra verzekeren voor spoedeisende hulp in het buitenland. U heeft hiervoor twee opties:

  1. Aanvullende zorgverzekering: met een aanvullende zorgverzekering verzekert u de kosten die hoger zijn dan het in Nederland geldende tarief. Dit is vaak 2 keer het Nederlandse tarief of een volledige vergoeding. U kunt de aanvullende verzekering alleen afsluiten bij de start van het nieuwe verzekeringsjaar op 1 januari. Helaas is het niet mogelijk om tussentijds de aanvullende verzekering toe te voegen aan uw basis zorgverzekering.
  2. Reisverzekering: één van de verzekerde rubrieken van een reisverzekering zijn medische kosten in het buitenland. Als u deze dekking kiest, bent u verzekerd voor alle kosten die u maakt bij spoedeisende hulp in het buitenland. Een reisverzekering kunt op elk moment in het jaar een reisverzekering afsluiten en hierbij kiezen voor een u kortlopende of doorlopende verzekering.

Eigen risico

Sommige reisverzekeraars vergoeden het verplichte (en vrijwillige) eigen risico voor zorgkosten uit de basisverzekering. Deze kosten hoeft u meestal niet achteraf apart te declareren, maar worden automatisch meegenomen bij de schade-afhandeling. In enkele gevallen kan het voorkomen dat de reisverzekeraar zelf een eigen risico hanteert voor geneeskundige kosten die worden gedekt vanuit de reisverzekering.

Wie belt u als u hulp nodig hebt?      Heeft u spoedeisende hulp nodig in het buitenland? Dan maakt het niet uit of u uw zorgverzekeraar of reisverzekeraar belt. Beiden hebben een alarmcentrale die dag en nacht voor u klaar staat. Maakt u zich hierbij geen zorgen over de kosten die misschien gedeeltelijk uit de zorgverzekering en gedeeltelijk uit de reisverzekering worden vergoed. Het belangrijkste is dat u eerst wordt geholpen. Heeft u vanuit uw zorgverzekering een beperkte dekking voor spoedeisende hulp in het buitenland? Dan raden wij u aan dit wel mee te verzekeren bij uw reisverzekering. De premie hiervoor is relatief laag, zeker als u het vergelijkt met de kosten die spoedeisende hulp met zich meebrengt Heeft u vragen? Of wilt u meer weten over het afsluiten of oversluiten van een collectieve zorgverzekering voor uw werknemers? Neem vrijblijvend contact met ons op via zorg@insucare.nl of bel 040-2370400