“U herkent het zeker, verzekeraars staan er niet goed op. Hoge kosten, slechte administratie, starre producten, verborgen kosten enz, enz. Echter, sinds de woekerpolisaffaire heeft de overheid flink ingegrepen. Het provisieverbod, invoering van de Wet Financieel toezicht en het toelaten van andere aanbieders op de pensioenmarkt naast verzekeraars en pensioenfondsen.

Premiepensioeninstellingen (PPI)

Met name de introductie van premiepensioeninstellingen (PPI) in 2011 heeft de pensioenmarkt behoorlijk opgeschud. Veel werkgevers hebben sindsdien hun pensioenregeling bij een PPI ondergebracht. De introductie van de PPI in 2011 vormt een eerste stap in de richting van een Europese interne markt voor pensioenregelingen, doordat het pensioeninstellingen de mogelijkheid biedt om grensoverschrijdend te werken. Veel belangrijker is echter dat een PPI een open kostenstructuur heeft, waardoor deze veel goedkoper is dan de “oude” verzekerde regeling.

De Europese dimensie noodzakelijk?

De Europese dimensie is, tot nu toe, voor veel werkgevers geen argument geweest om voor een PPI te kiezen. Waarom zou je ook als je alleen werknemers in Nederland hebt? Hier hebben de “traditionele” Nederlandse verzekeraars het beste op ingespeeld. De meesten van hen hebben een PPI opgericht en bedienen daarmee de Nederlandse markt. Maar is het verschil, naast de kosten, tussen een PPI en een “oude” verzekeringsoplossing nu wel zo groot? En is daarmee de PPI uitgevoerd door een verzekeraar niet oude wijn in een nieuwe zak? Voor veel werkgevers eigenlijk wel. Ik licht dat graag verder aan u toe: Een pensioenregeling bestaat uit verschillende elementen:

  • administratie
  • beleggingen
  • verzekering van het nabestaandenpensioen.

Alles in een hand! Maar is de verzekeraar ook de beste administrateur? Of de beste belegger? Zijn de premies voor het nabestaandenpensioen wel concurrerend? Als je het nader bekijkt niet.

Waarom een PPI?

Bij een open PPI komen uiteraard dezelfde elementen terug. Maar een open PPI is veel flexibeler. Zo is het mogelijk dat de open PPI de administratie heeft ondergebracht bij partij A, de beleggingen bij partij B, en de risico’s heeft verzekerd bij partij C. Dit biedt de werkgever keuzes die voorheen niet mogelijk waren, zoals de keuze voor een andere belegger in hetzelfde contract. De keuzes zijn zeer uitgebreid en daarmee krijgt een werknemer meer zicht op de waardeontwikkeling van zijn pensioenpot. Kortom een uitgelezen kans om zelf aan het roer te komen als dat gewenst is. Of als iemand zich juist niet wil bemoeien met de beleggingen of zelf garanties wil, dan kan dat! En de kosten dan? Die zijn lager! Want te duur? Dan doet een aanbieder in de open PPI niet meer mee!

Wat kunnen wij doen?

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Wij willen graag aan de hand van uw vragen, wensen, eisen, inventariseren wat uw mogelijkheden zijn. Een open PPI die niet wordt uitgevoerd door een verzekeraar zou maar zo een mooie pensioenoplossing voor uw bedrijf kunnen zijn. Dus, Pensioen OK! Maar dan anders!

Wijnand Verschuur

Wijnand Verschuur

Specialist Pensioen Insucare / Vennoot