insucare logo

Pensioen, denk er niet over na

Denk niet na over later, nergens voor nodig. Wat is nou het ergste dat je kan overkomen? Dat je alleen AOW als pensioen ontvangt?

De AOW uitkering is toch voldoende?

De AOW uitkering is ruim € 10.000 bruto per jaar (juli 2017). Dat is meer dan € 750 euro netto per maand.
Is je AOW als pensioen toch niet voldoende, dan is het goed om te onderzoeken wat je later daarnaast allemaal krijgt. Op de site www.mijnpensioenoverzicht.nl is te vinden waar je pensioen hebt opgebouwd en hoeveel.

Maar is dat dan wel voldoende om mijn huidige levensstandaard voort te zetten na pensioendatum?

Dan zul je daarnaast ook een overzicht moeten maken van je huidige uitgaven. Als je huidige uitgaven bekend zijn, is het makkelijk vast te stellen welke kosten je ook na de pensioendatum zult moeten betalen.

En als uit de twee overzichten nu blijkt dat er niet voldoende inkomen is vanaf mijn pensioendatum, moet ik dan gaan sparen?

Is sparen een alternatief?

Met de huidige rente is sparen misschien niet het beste alternatief. Maar iets opzij zetten in een belegging, in een goed gespreid beleggingsfonds, kan op de lange termijn een redelijk rendement opleveren.

Wat als ik kom te overlijden voor mijn pensioendatum, ben ik dan alles kwijt?

Als je de juiste keuzes maakt, zal je spaargeld onderdeel zijn van je erfenis en ten goede komen aan één of meer van je erfgenamen.

Dat klinkt makkelijk, dan heb ik ook geen pensioenadviseur nodig.

Heb je zelf genoeg tijd om actief bezig te zijn met fiscaal-juridische zaken, heb je je huishoudboekje op orde en weet je voldoende over beleggen dan is een pensioenadviseur niet nodig. Je kunt je vrije tijd toch beter besteden aan pensioenzaken en financiële planning dan aan vrije tijd of je hobby?