Kent u de regels voor zwangere medewerksters?

Dat zwangere werkneemsters vaak met negatieve reacties of discriminatie te maken hebben op het werk, is volgens het kabinet niet zozeer een probleem van onvoldoende regelgeving, maar van werkgevers die de arbeidsrechtelijke en arboregels niet kennen. Gelukkig zijn er veel bronnen die u hierbij kunnen helpen.

Het College voor de Rechten van de Mens heeft discriminatie van zwangere vrouwen weer op de agenda van het kabinet gezet. Uit onderzoek blijkt dat veel zwangere of net bevallen medewerksters te maken krijgen met negatieve reacties van leidinggevenden. Dit zou komen doordat de bestaande regels voor werken tijdens zwangerschap en na de bevalling niet goed bekend zijn bij werkgevers.

Informatie over zwangerschap en werk
Kent u de regels voor zwangerschap en het geven van borstvoeding op het werk? In de volgende bronnen vindt u veel informatie:
• brochure Informatie voor werkgevers en werknemers (pdf) – paragraaf ‘Werk en zwangerschap’;
• brochure Handreiking arbomaatregelen Zwangerschap & Werk (pdf) van de Stichting van de Arbeid: voor het opstellen van een arbocatalogus. De tekst kunt u als basis gebruiken en aanvullen met specifieke afspraken voor uw branche;
• dossier Zwanger en werk van het College voor de Rechten van de Mens;
• inspectiemodule Zwangerschap & Werk (pdf) van Inspectie SZW: wordt door inspecteurs gebruikt als ze organisaties inspecteren, maar u kunt deze informatie ook gebruiken als richtsnoer voor wat u allemaal moet doen voor zwangere medewerksters;
• paragraaf Arbeidsrisico’s uit de toolkit Zwanger worden;
• Zwangerwijzer: gezondheidstest voor vrouwen (én hun partners) met een kinderwens;
• plichten van werkgevers bij Borstvoeding en werk van het Voedingscentrum.

Bron : Arborendement

2 antwoorden

Reacties zijn gesloten.