Eerste Kamer stemt in met snellere verhoging AOW-leeftijd

Het wetsvoorstel hierover is dinsdag aangenomen met 51 stemmen voor en 23 stemmen tegen.

Al eerder is afgesproken dat de AOW-leeftijd in stapjes wordt verhoogd. Deze wet regelt dat dit vanaf 2016 in een sneller tempo gebeurt. In 2018 komt de AOW-leeftijd dan uit op 66 jaar. In het huidige tempo zou de leeftijdsgrens pas in 2023 op 67 jaar uitkomen. Maar volgens de nieuwe afspraken is dat al in 2021 het geval.

Vanaf 2022 wordt aan de hand van de levensverwachting gekeken of de pensioenleeftijd vanwege een verbeterde levensverwachting nog verder omhoog moet. Naar verwachting stijgt de AOW-leeftijd in 2022 naar 67 jaar en drie maanden. Oorspronkelijk zou dit pas in 2024 het geval zijn.

Er komt een overbruggingsregeling voor mensen die vanaf 1 januari 2013 al deelnemen aan een vut- of prepensioenregeling. Deze groep heeft niet genoeg tijd gehad om zich op deze verandering voor te bereiden.

Eind maart is het wetsvoorstel al door de Tweede Kamer aangenomen. Toen hebben onder meer PvdA, GroenLinks, D66, CDA, SGP en VVD voor gestemd.

Onbegrijpelijk
De FNV noemt het “onbegrijpelijk” dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd. Volgens de vakbond heeft de wet gevolgen voor tienduizenden Nederlanders die te maken krijgen met een AOW-gat.

De vakbond wil financiële compensatie voor deze groep mensen van de overheid. “Wij zullen de rechtszaak die we eerder zijn gestart om ervoor te zorgen dat de Staat het AOW-gat van mensen repareert dan ook gewoon voortzetten”, zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk.

Ook CNV-voorzitter Maurice Limmen waarschuwt voor een AOW-gat. Hij heeft wel begrip voor het feit dat de AOW-leeftijd wordt verhoogd, omdat mensen ouder worden en langer door kunnen werken.

“Wat je echter niet kunt maken, is keer op keer tussentijds de spelregels veranderen, daar kan niemand zich op voorbereiden. Mensen moeten kunnen rekenen op een betrouwbare overheid”, aldus Limmen.

Door: NU.nl

Wat betekent de verhoging van AOW-leeftijd voor uw organisatie

Vraag het Insucare. Insucare is een onafhankelijke pensioenadviseur,  naast pensioenvraagstukken kunt u ons ook contacteren voor verzuimvraagstukken. Bedrijven en organisaties kunnen bij ons terecht voor advies over bestaande en nieuwe regelingen en voor begeleiding bij uitvoeringstrajecten.

Insucare is gevestigd in Eindhoven met diverse relaties in de regio Tilburg, Breda, Den Bosch, Nijmegen en uiteraard Eindhoven zelf. Ook buiten deze regio bent u natuurlijk van harte welkom.