De AVG – hoe staan wij ervoor?

De koude wintermaanden beginnen langzaam plaats te maken voor lenteachtige dagen. Bloemen komen tot bloei, vogels beginnen te fluiten en de zon laat steeds meer zijn gezicht zien. Veel bedrijven en adviesbureaus voelen echter iets heel anders broeien in de lucht, namelijk; de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze komt steeds dichterbij en dat zorgt voor onrust.

Financieel adviseurs

Op een bijeenkomst van Adifz – de branchevereniging van financieel adviseurs – werd uitvoerig gesproken over de gevolgen van de AVG. Er heerst nog veel onduidelijkheid over hoe adviseurs nou precies om moeten gaan met de huidige wetgeving. Een kant en klaar beleidsplan is er namelijk niet. En tussen de implementatie van de AVG door moet er -zoals een adviseur in de zaal opmerkt tegenover zijn buurman- ook nog gewoon gewerkt worden.
Ook bij Insucare, ArboTeam en FinniZ zijn we veel met dit onderwerp bezig. Wel liggen wij, voor zover we het zelf kunnen inschatten, een aardige afstand voor op andere bedrijven als het gaat om de implementatie van de naderende wetgeving.

Aanpassingen

Al in september zijn wij begonnen aan een verwerkersdocument. Hierin hebben wij alles vastgelegd over wat we precies verwerken aan vertrouwelijke gegevens en hoe we hier vervolgens mee om gaan. Ook hebben we gekeken naar of dit veilig genoeg verliep. Naast deze zorgvuldige analyse, worden ook onze systemen en processen op het gebied van beveiliging geanalyseerd en eventueel aangepast aan de richtlijnen.

InsuSafe

Naar aanleiding van de aanpassingen hebben wij in december InsuSafe in het leven geroepen. Een platform waarmee wij op een veilige manier bestanden kunnen uitwisselen met onze klanten. Ook hebben wij gedurende de afgelopen periode steeds meer stappen gezet richting een beleid en werkwijze die volledig AVG-proof is. Ook voor ArboTeam en FinniZ is dergelijk platform beschikbaar.

Na 25 mei moet ieder bedrijf aan kunnen tonen dat de werkwijze voldoet aan de nieuwe wetgeving. Daarom is het ook voor uw bedrijf belangrijk om aan de slag te gaan met de AVG. Wilt u graag weten hoe Insucare met uw gegevens omgaat, of bent u benieuwd naar hoe wij de implementatie vorm hebben gegeven? Dan kunt u voor meer informatie contact met ons opnemen via 040-2370400.